Oosters gemarineerde zalm

Voordat ik vijf jaar geleden naar Azië ging, hield ik totaal niet van Aziatisch eten. Tijdens mijn reis door Thailand, Vietnam, Laos en Indonesië ben ik de oosterse keuken steeds meer gaan waarderen en inmiddels ben ik fan! In deze landen wordt op een heel andere manier met eten omgegaan dan in Europa. Denk bijvoorbeeld aan andere producten en bereidingswijzen, andere smaakcombinaties, de heerlijke streetfood en de gigantische markten met verse producten. Ik probeer tegenwoordig dan ook regelmatig recepten uit met een Aziatische twist.
Zo ook dit recept van Oosters gemarineerde zalm. Er zit van alles wat in: zoet, zuur, zout, pittig…
Het is alweer een paar jaar geleden dat ik dit recept voor het eerst gemaakt heb en destijds heb ik het ergens op internet gevonden. Ik kan het nu nergens meer terugvinden dus toen ik het een paar weken geleden nog eens maakte, heb ik het gemaakt zoals ik het nog in mijn hoofd had zitten. Hieronder het resultaat daarvan.

Wat heb je nodig voor drie personen?
– Een stuk zalm van ongeveer 500 gram
– 1 stengel citroengras (gekneusd -> gewoon een paar keer met een pan erop slaan, werkt het best ;))
– 1 rode peper (fijngesneden)
– 8 eetlepels sojasaus
– een stukje gember van ongeveer 3cm (geraspt)
– 1/2 bosje koriander (blaadjes en stengel van elkaar gescheiden en beide fijngesneden)
-3 eetlepels honing
– sap van 1/2 limoen
– 2 bosuitjes (in ringen gesneden)
– Optineel maar wel heel handig: een diepvrieszak die je kunt hersluiten

Bereidingswijze:
1.Doe de zalm in de diepvrieszak samen met de sojasaus, geraspte gember, 1/2 deel van de rode peper, het citroengras en de fijngesneden korianderstengels.
2. Sluit de zak. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht in de zak zit. Laat de zalm 4 tot 6 uur marineren in de koelkast. Tussendoor kan je de sojasaus en de andere smaakmakers even opnieuw door de zak verdelen zonder hem open te maken.
3. Verwarm de grill van de oven voor.
4. Haal de zalm uit de zak en veeg de grote stukken marinade van de zalm af.
5. Leg de zalm in een ovenschaal en wrijf deze in met 3 eetlepels honing.
6. Plaats de zalm hoog in de oven, dicht bij de gril. Gril de zalm in ongeveer 12 minuten gaar. Houd de zalm goed in de gaten dat deze niet verbrand (karameliseren van de honing mag natuurlijk wel, dit is juist de bedoeling!). De bereidingstijd is per oven verschillend dus ook dit moet je tussendoor regelmatig controleren.
7. Maak de zalm bovenop een klein beetje los met een vork. Doe daarna het limoensap, de koriander, de bosui en overige rode peper bovenop de zalm.
8. Smakelijk!

Tip: Lekker met rijst en zoetzure komkommer salade.

          

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *