Pompoen risotto met bospaddenstoelen

Risotto maak ik  niet vaak terwijl ik het wel ontzettend lekker vind. Ik vind het net iets te bewerkelijk om het op een gewone doordeweekse avond te maken. Daarom heb ik dit heerlijke gerecht gemaakt toen ik onlangs voor mijn ouders ging koken.
Een goeie risotto kan nog best lastig zijn om te maken. Hij moet niet te droog of te nat zijn en ondertussen moet de rijst precies gaar genoeg zijn.  Daarnaast maak je je risotto natuurlijk lekker smeuïg met behulp van Parmezaanse kaas en een klont boter. Om je een idee te geven; Goeie risotto moet je niet als een torentje op je bord kunnen zetten. Dan is hij veel te stevig en te droog. Een goeie risotto loopt uit over je bord.

Dit heb je nodig voor 4 personen:
– 600 gram pompoen in blokjes (ik kies meestal voor de biologische voorgesneden pompoen van de Appie. Pompoen schoonmaken en snijden is namelijk niet mijn favoriete bezigheid)
– 300 gram risotto
– 1 grote ui (fijngesnipperd)
– 2 teentjes knoflook (fijngesnipperd)
– 2 dl witte wijn
– groentebouillon (ongeveer 1 Liter)
– 150 gram Parmezaanse kaas (grof geraspt)
– 1 grote klont boter
– 400 gram gemengde bospaddenstoelen (schoongemaakt grof gesneden)
– 75 gram zachte geitenkaas (verkruimeld)
– 4 takjes basilicum (de blaadjes fijngesneden)
– 2 bosuitjes (in ringen gesneden)
– zonnebloem olie om in te bakken

Bereidingswijze:
1. Kook de pompoenblokjes in een bodempje water (met zout) gaar. Giet ze af en stamp ze vervolgens fijn met een pureestamper.
2. Fruit de knoflook en ui aan in zonnebloemolie in een grote pan met dikke bodem. (middelhoog vuur)
3. Voeg de risotto toe en bak deze 2 minuten mee totdat de korrels glazig zijn.
4. Blus de rijst af met de wijn en laat de wijn even goed doorkoken.
5. Voeg een scheut hete bouillon toe en blijf roeren. Wacht totdat de bouillon grotendeels is opgenomen en voeg dan pas een volgende scheut toe.
6. Blijf stap 5 herhalen totdat de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 25 minuten.
7. Bak ondertussen op hoog vuur in een koekenpan de bospaddenstoelen in zonnebloemolie. Breng op smaak met peper en zout.
8. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas en een klont boter toe aan de risotto.
9. Voeg de pompoenpuree toe aan de risotto.
10. Proef de risotto en voeg naar smaak peper,zout, en eventueel nog wat parmezaan en boter toe.
11. Schep de risotto in een diep bord en garneer met de paddenstoelen, verkruimelde geitenkaas, bosui en basilicum.
12. Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *