Mandarijnentaart met amandel en chocolade

Tussen mijn kookboekenverzameling staat ook het kookboek ‘Jeruzalem’ van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, een van mijn favorieten. Ik heb hier al verschillende recepten uit gemaakt. En zo maakte ik onlangs  de clementinetaart met amandelsiroop voor een high tea. Een echte aanrader. Een heerlijke taart en weer eens wat anders dan anders. Deze taart kan ik het best omschrijven als een stevige cake met amandel en mandarijn die je na het bakken bestrijkt met een citrussiroop. Als je wilt kun je de taart later nog glazuren. Dit laatste raad ik zeker aan, want behalve dat de combinatie van pure chocolade en mandarijn erg lekker is, ziet het er ook nog eens erg mooi uit.

Wat heb je nodig?

Voor de cake:
– 200 gram boter (op kamer temperatuur)
– 380 gram fijne suiker
– 5 mandarijnen (sap en geraspte schil) + 1 extra om te garneren
– 1 citroen (sap en geraspte schil)
– 280 gram gemalen amandelen
– 5 middelgrote eieren (losgeklopt)
– 100 gram bloem
– een mespuntje zout

Voor het chocoladeglazuur
– 90 gram boter (in blokjes)
– 150 gram pure chocolade (in blokjes)
– 3/4 eetlepel honing

Bereidingswijze:
Taart:
1. Verwarm de oven voor op 180°C
2. Bekleed de bodem van een springvorm (24cm) met bakpapier en vet de rand in met boter.
3. Haal de schil van de 5 mandarijnen en de citroen. Dit kun je het best doen met en zesteur. Heb je die niet? Gebruik dan een rasp. Let erop dat je alleen het oranje/gele van de schil gebruikt. Het witte van de schil smaakt namelijk bitter.
4. Meng de 200 gram boter, de citrusschil en 300 gram van de suiker met de mixer.
5. Voeg de helft van de gemalen amandelen toe en mix weer kort.
6. Voeg één voor één de eieren toe aan het mengsel.
7. Wanneer alles goed gemengd is, voeg je de rest van de amandelen, de bloem en het zout toe. Mix nu weer totdat alles goed gemengd is.
8. Doe het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad met een paletmes of pannenlikker. Dit gaat het makkelijkst als je het paletmes nat maakt zodat het beslag niet blijkt plakken.
9. Bak de taart 50 tot 60 minuten in de oven. Controleer met een prikker of de taart gaar is. De prikker mag er nog iets vochtig uitkomen.

Siroop:
10. Als het gebak bijna gaar is kan je de siroop gaan maken. Breng hiervoor de overgebleven suiker met het citrussap (je hebt 1,2 dl citrussap nodig) aan de kook.
11. Neem de pan van het vuur en bestrijk de taart met de siroop zodra deze uit de oven komt. Gebruik alle siroop.
12. Laat de taart helemaal afkoelen in de vorm voordat je deze eruit haalt.

Glazuur:
13. Smelt de boter en chocolade met de honing au bain marie. Blijf roeren totdat alles gesmolten en gemengd is.
14. Giet het glazuur over de taart heen zodat deze helemaal bedekt wordt.
15. Laat het glazuur helemaal opstijven voordat je de taart aansnijdt.
16. Garneer de taart met de overgebleven sliertjes mandarijnen schil. (Deze heb ik 10  minuutjes gekookt in suikerwater om ze wat zoeter te maken.)

            

2 thoughts on “Mandarijnentaart met amandel en chocolade

  1. Hoi Maud,

    Ik sta op het punt deze taart te gaan maken. Maar ik vroeg me af of je het amandelmeel ook kan vervangen door iets anders? Of moet je aan een goed recept niets veranderen?!

    1. Hee Dorine,

      Ben bang dat ik al te laat ben! Maar ik wel echt gaan voor het amandelmeel. Dit geeft een stuk meer amandelsmaak aan de taart. Daarnaast is het altijd een beetje een gok om wat te veranderen aan bak-recepten. Laat je me weten wat het geworden is en of het lekker was?
      Fijn weekend!

      Liefs,
      Maud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *