Verse pastasaus

Ondanks dat ik niet van pakjes en zakjes houd, had ik nog nooit zelf tomatensaus gemaakt. Meestal koop ik uit gemak toch een fles of pot tomatensaus (met zo min mogelijk toevoegingen) en voeg hier zelf groenten en gehakt aan toe.  Na een tijdje ziekt te zijn geweest had ik heel veel zin in vitamientjes en verse groentes. Daarom besloot ik om eens zelf pastasaus te maken van tomaten. Omdat de saus wat grover is door de verse tomaten en vol van smaak, vond ik het niet nodig om nog extra groenten of gehakt toe te voegen.

Dit heb je nodig voor ongeveer 4 tot 5 porties:
-12 smaakvolle tomaten (in kwarten gesneden en het kroontje verwijderd)
– 200 ml water
-1 kleine winterpeen (geschild en in grove stukken gesneden)
– 3 takjes verse tijm (blaadjes van het takje afgehaald)
– 1 grote ui (gesnipperd)
– 4 teentjes knoflook (in grove stukken)
– 1 klein blikje tomatenpuree
– scheutje olie
– 1 eetlepel suiker
– peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:
1. Fruit de ui, knoflook, wortel en tijm aan in de olie
2. Als de ui glazig is, voeg je de tomatenpuree toe. Het is belangrijk dat je deze ontzuurd. Dit houdt in dat je hem goed verwarmt voordat je vocht gaat toevoegen. Hierdoor wordt de tomatenpuree wat minder zuur en krijgt hij een lekkerdere smaak. Dit duurt een paar minuutjes. Ondertussen moet je goed blijven roeren zodat hij niet aanbrandt.
3. Voeg nu de tomaten toe en roer alles gedurende twee minuten door elkaar.
4. Daarna voeg je de 200 ml. water toe en doe je de deksel op de pan. Breng het vocht aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat nu alles net zo lang pruttelen totdat de wortel zacht is.
5. Als de wortel zacht is pureer je de saus met een staafmixer. Is de saus te dik dan voeg je wat water toe. Is deze wat te dun laat je hem even inkoken (zonder deksel).
6. Voeg tot slot peper, zout en suiker naar smaak toe.

Tip 1: Ik kocht een verspakket voor tomatensoep van de Albert Heijn. Zo heb je (bijna) alle ingrediënten in één keer bij elkaar.
Tip 2: Wil je eens een dag geen vlees eten? Zelf maakte ik met deze saus een pasta met mozzarella, pijnboompitjes en verse basilicum. Erg lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *