Thaise noedelsoep

Ik hou van soep, maar deze noedelsoep is toch wel een van mijn favorieten! Ik at voor het eerst noedelsoep in Thailand en daarna nog heel veel meer in Vietnam (genaamd Pho) en sindsdien ben ik fan. Deze Thaise variant heeft een beetje van alles: zoet, zuur, een beetje pittig.. Ik ben soms een beetje eigenwijs en denk bij recepten: “Oooh, dat kan ik wel weglaten of vervangen door iets anders”, omdat ik niet een hele fles vissaus wil kopen als ik er uiteindelijk maar twee eetlepels van nodig heb. Vaak gaat dat goed maar bij deze soep raad ik het niet aan. Gewoon braaf alles kopen, ook al vind je het misschien wat veel verschillende ingredi├źnten. Geloof me, het is het waard ­čśë

Wat heb je nodig voor twee grote kommen maaltijdsoep:
– 1 rode ui (in grove stukken gesneden)
–┬á 250 gram kastanje champignons (in kwarten)
– 3/4 rood pepertje (in ringetjes gesneden)
– Stukje gember van ongeveer 2,5 centimeter ( geschild en in plakjes gesneden)
– 2 eetlepels vissaus
– 200 ml kokosmelk
– 150 gram roze garnalen
– 1 bosje koriander
– 1 visbouillon blokje
– 500 ml water
– 1/2 limoen
– 1 eetlepel (basterd) suiker
– 90 gram rijstnoedels van 5 mm breed (gekookt volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking)
– een klein beetje olie om in aan te fruiten

Bereidingswijze:
1. Doe wat olie in de pan en verwarm hierin kort (en zonder te verkleuren) de gember, ui, peper, en champignons.
2. Voeg 500 ml water, 200 ml kokosmelk en het boullionblokje toe en breng dit aan de kook.
3. Zet het vuur wat lager lager en kook in ongeveer 8 minuten de champignons gaar. Ik doe geen deksel op de pan zodat de soep een klein beetje kan inkoken.
4. Kook ondertussen in een andere pan de noedels zoals op de gebruiksaanwijzing. (Niet koud spoelen!)
5. Snijd de koriander fijn en breng de garnalen op smaak met een beetje zout.
6.  Als de champignons gaar zijn voeg je het sap van 1/2 limoen, twee eetlepels vissaus en 1 eetlepel suiker toe. Even proeven en naar eigen smaak eventueel nog wat extra vissaus, limoen, chili peper of suiker toevoegen.
7. Laat de soep nog 2 minuten zachtjes koken op laag vuur.
8. Doe de noedels en de garnalen in grote soepkommen. Schep de soep in de kom en doe hier bovenop de koriander.
9. Smakelijk!

Tip: Slurpen mag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *