Salade met pittige kikkererwten

Ottolenghi is een van mijn favoriete koks. Onder andere omdat zijn gerechten zo ontzettend smaakvol zijn door het gebruik van (veel!) verschillende kruiden en specerijen. Zo ook deze heerlijke salade met pittige kikkererwten.  Ik loop wat achter met het uitwerken van de recepten op mijn site en inmiddels heb ik de salade dus al een paar keer gemaakt. Ik  ben er achter gekomen dat hij op de tweede dag zelfs nog lekkerder is dan op de dag waarop je hem maakt.  De dressing is beter ingetrokken in de groenten en ik vind het lekkerder wanneer de kikkererwten zijn afgekoeld. De eerste keer moet je misschien nog wat veel specerijen aanschaffen die je niet standaard in je kruidenkastje hebt staan, maar als je dat eenmaal gedaan hebt, kan je er nog heel lang van profiteren :). Het recept ( ik heb de hoeveelheden van sommige ingrediënten wat dingen aangepast) vind je hieronder:

Wat heb je nodig voor 2 tot 3 porties?
– 1 blik kikkererwten van 400 gram
– 3/4 komkommer  (in kleine blokjes)
– 2 tomaten (in kleine blokjes)
– 8 radijsjes (in kleine reepjes)
– 1 rode paprika (in kleine blokjes)
– 1 rode ui (gesnipperd)
– 15 gram koriander (fijngesneden)
– 15 gram platte peterselie (fijngesneden)
– 6 eetlepels olijfolie
– 1 citroen (rasp en sap)
– 1,5 eetlepel (sherry)azijn
– 1 klein teentje knoflook (fijn gesnipperd)
– 1 theelepel suiker
– 1 theelepel gemalen kardemom
– 1,5 theelepel gemalen piment ( ik kon deze nergens vinden dus heb gemalen chili vlokken gebruikt, hoeveelheid naar eigen smaak)
– 1 theelepel gemalen komijn
– 170 gram Griekse yoghurt
– peper en zout

Bereidingswijze:
1. Snijd alle groenten en meng alles door elkaar in een grote kom (komkommer, tomaat, ui, platte peterselie, koriander, radijs en paprika)
2. Maak de dressing voor de salade. Dit gaat makkelijk in een potje dat je goed kunt afsluiten. Zo kun je alles goed door elkaar schudden en mengen. Doe 5 eetlepels olijfolie, de rasp en sap van de citroen, de azijn, de knoflook en de suiker in het potje, breng op smaak met peper en zout en meng dit alles goed.
3. Doe de dressing over de salade en meng alles.
4. Spoel de kikkererwten schoon en doe ze in een kom. Voeg hierbij de kardemom, de piment (of chili vlokken) en komijn. Zorg dat alle kikkererwten bedekt zijn met een laagje van het specerijen mengsel.
5. Verwarm de overgebleven olijfolie in een koekenpan en bak hierin de kikkererwten 2 tot 3 minuten op hoog vuur.
6. Schep 1/3 van de salade op een bord en doe bovenop 1/3 van de kikkererwten. Eet de salade met een flinke klodder Griekse yoghurt 🙂
7. Smakelijk!

Tip: Wil je 3, of zelfs 4, keer van de salade eten. Eet er dan wat naanbrood op een pitabroodje bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *