Tomaten risotto

Risotto maak ik vooral op gevoel (en altijd veel te veel 😋) dus het recept opschrijven is een beetje lastig. Maar ik zal het proberen:

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 250 gram risotto
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijn gehakt
  • Flinke scheut pastis Of iets vergelijkbaars (optioneel)
  • Flinke scheut olijfolie
  • 2 liter tomatensap (gewoon van die pakken die je ook kan drinken)
  • 0,5 de (groenten)bouillon
  • 175 gram Parmezaanse kaas (ongeveer) grof geraspt
  • 1 klont boter
  • +/- 8 zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes
  • +/- 12 olijven in kleine stukjes
  • Tomaatjes in allemaal verschillende kleuren +/- 2 handen vol. Gehalveerd op smaak brengen met peper en zout.
  • Basilicum 1 bos grof gesneden
  • Peper en zout
  • Scampi’s, zoveel als je maar wilt 😉

En dan:

  1. Fruit de ui en knoflook aan in de olijfolie (kies voor een pan met dikke bodem). Let op knoflook mag niet verkleuren.
  2. Voeg de rijst toe en verwarm deze totdat hij een beetje glazig wordt. (Niet verkleuren!) Verwarm ondertussen de tomatensap in een aparte pan.
  3. Blus de rijst (eventueel) af met een goeie scheut pastis. Draai het vuur daarna lager.
  4. Nu ga je beetje bij beetje de tomatensap (+zout) toevoegen aan de rijst. De volgende (soep)lepel tomatensap gaat er pas bij als de vorige voor een groot deel is opgenomen door de rijst. Zorg dat het (de rijst met tomatensap) heel zachtjes kookt. Je hebt waarschijnlijk niet al het  tomatensap nodig.
  5. Hier ga je mee door totdat de rijst beetgaar is.
  6. Voeg dan de boter toe en als deze is opgenomen voeg je ook de parmezaansekaas toe. Goed mengen.
  7. Bak ondertussen kort en op hoog vuur de scampi’s in een aparte pan.
  8. Voeg alle zongedroogde tomaten en olijven toe, 3/4 van de basilicum en 1/2 van de gekleurde tomaatjes aan de risotto. Verwarm kort.
  9. Breng verder op smaak met peper en zout.
  10. Verdeel de risotto en scampi’s over de borden en garneer met de overgebleven basilicum en tomaatjes.
  11. Smakelijk!

En nu komt het! 4 gouden tips:

  1. Voeg tijdens dat je het tomatensap toevoegt ook steeds wat zout toe en blijf proeven. (Normaal gebeurt dit met de bouillon geleidelijk maar in tomatensap zit (bijna) geen zout. Voeg je achteraf pas zout toe dan wordt het een stuk minder lekker; het zout gaat dan om de rijst heen zitten i.p.v. erin en ja, dat proef je ;))
  2. Op het laatst vond ik de tomatensmaak iets te sterk worden dus ben ik van tomatensap overgestapt op bouillon.
  3. Ik vind (maar smaken verschillen) dat risotto altijd nog wat moet lopen. Maak hem dus niet te droog!
  4. Voordat je boter/kaas/tomaten e.d. toevoegt kan je hebt best even inschatten hoeveel van de risotto je nodig gaat hebben en het ‘overtollige’ uit de pan halen.

Heb je vragen? Dan hoor ik het graag! Mocht je het recept gaan maken dan mag je me een foto sturen als je wil :), posten op instagram met #peperenmaud kan natuurlijk ook!

Succes en smakelijk!

2 thoughts on “Tomaten risotto

  1. De tomaten risotto was erg lekker en goed gelukt! Na 1 liter tomatensap ben ik ook overgestapt op groente bouillon. Dankjewel voor het recept en ga je andere recepten zeker ook proberen.

    1. Hee Willemijn,
      Fijn dat het zo goed gesmaakt heeft. Leuk om te horen!
      Ben benieuwd welke recepten je nog meer gaat uitproberen. Mocht je iets op mijn instagram zien waarvan het recept nog niet online staat, stuur dan maar even een berichtje (liefst via instagram) dan stuur ik het je.
      Fijn weekend.

      Liefs, Maud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *