Shakshuka

Op veler verzoekt volgt hier het recept van de Shakshuka die ik vorige week maakte! Shakshuka is een saus van tomaten en paprika met onder andere tijm, saffraan en komijn waarin eieren worden gepocheerd. Een heerlijke gerechtje voor elk moment van de dag!

Wat heb je nodig voor twee personen?
1/4 theelepel komijnzaad
(olijf) olie
1 grote ui, in grove ringen gesneden
1 klein teentje knoflook, fijngehakt
1 rode paprika, in smalle reepjes
1 gele paprika, in smalle reepjes
2 theelepels (riet)suiker
1 laurierblad
3 takjes verse tijm, de blaadjes fijngehakt
1 eetlepel platte peterselie, grof gehakt
1,5 eetlepel verse koriander, grof gehakt
4 goed rijpe tomaten, in blokjes gesneden
1/4 eetlepel saffraan (niet te veel, dit kan te erg overheersen)
cayenne peper naar smaak
peper en zout naar smaak
ongeveer 200 ml. water
2 tot 3 eieren
Eventueel feta om te garneren

Hoe ga je te werk…

1. Rooster het komijnzaad in een grote koeken/saus pan. Ze zijn goed als ze beginnen te springen, dit duurt ongeveer twee minuten.
2. Voeg de paprika, suiker, laurier, tijm, peterselie, en 1 eetlepel koriander toe. Bak dit op hoge temperatuur om een mooie kleur te krijgen.
3.Voeg de tomaten, saffraan, cayennepeper, zout en peper toe. Kook dit op lage temperatuur voor ongeveer 15 minuten. Voeg af en toe wat water toe om de dikte van een pastasaus te krijgen.
4. Heel belangrijk: Proef! Voeg naar smaak nog wat extra kruiden of specerijen toe.  Je kan deze mix eventueel al eerder maken en weer verwarmen wanneer je hem nodig hebt.
5. Indien nodig; doe de saus in een kleinere koekenpan zodat deze goed vol is. Maak voor elk ei een klein kuiltje en breek hier de eieren in open.
6. Bestrooi de eieren met zout en laat de Shakshuka op lage temperatuur koken totdat de eieren net gaar zijn. Houd hierbij de deksel op de pan! Dit duurt ongeveer 10-12 minuten.
7. Garneer de Shakshuka met de overgebleven koriander en eventueel wat feta.
8. Eet de Shakshuka rechtstreeks met wat brood uit de pan. Smakelijk!

Ik zou het leuk vinden als je me via Instagram (@peper.en.maud) laat weten wat je van dit recept vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *